Zelf graszoden leggen

Wilt u zelf aan de slag met het leggen van graszoden? Dat kan! Om u op weg te helpen bij het leggen van graszoden hebben wij een 7-stappenplan geschreven. De eerste tip: voorbereiding is het halve werk, dus maakt het stuk alvast klaar. Graszoden zijn het laatste proces om u tuin klaar te maken. Voordat u start met het zelf aanleggen van graszoden, kunt u de graszoden online, telefonisch of per e-mail bij ons bestellen. Graszoden blijven opgerold zo’n 24 uur in goede conditie, maar hoe eerder u de graszoden legt hoe beter. Blijven ze langer opgerold staan, dan bestaat er eens kans dat ze kapot gaan.

1. Hoe begin ik met graszoden leggen?

Een mooi gazon begint met een juiste grondanalyse. Om de graszoden goed te laten groeien, dient er een zwarte grond onder de grasmatten te liggen. Een teelaarde of bemeste tuinaarde is hiervoor het beste. Deze twee zwarte aarde stimuleren het groeiproces en de gezondheid van de graszoden. Hiermee krijgt u het mooiste resultaat voor de lange termijn. Let op: bij het toevoegen van veel grond, bestaat er een kans op verzakkingen. U kunt het braak stuk een aantal weken aanwateren om de kans op verzakkingen te verkleinen.

2. Hoeveel graszoden heb ik nodig?

Voordat u de graszoden gaat leggen, dient u de graszoden op voorhand te bestellen. Graszoden zijn namelijk een versproduct en worden elke ochtend vers van het veld gesneden. Dit betekent dat wij niet altijd gras op voorraad hebben. Geef het aantal vierkantenmeter van tevoren aan ons door dat u nodig heeft. Heeft u veel bochten en hoeken tel dan extra snijverlies en bestel meer graszoden. Gemiddeld tellen we circa 5% extra snijverlies.

3. De ondergrond van graszoden

Gaat u eerst een oud gazon verwijderen? Klik dan hier voor het verwijderen van gras!

Een goede grondbewerking is essentieel. Spitten voor kleine percelen of machinaal bewerken voor grotere oppervlakten zorgt voor een goede bodemstructuur dat belangrijk is voor de groei van graszoden.

Spitten raden we aan bij kleine oppervlaktes. U kunt dit doen door middel van een riek. Steek de ondergrond zo’n 20 cm los en vermeng dit met de bovenste laag (10 cm).

Voor het machinaal bewerken van de grond kunt u een frees gebruiken. Een frees is veelal te huur bij verhuurbedrijven. De frees woelt de grond tot 20 cm diep los.

4. Egaliseren van grond

Het is belangrijk om de grond goed te effenen alvorens de zode te plaatsen. De gespitte grond moet goed aangedrukt worden en de oneffenheden weggewerkt. Daarna dient u de bovenste laag lichtjes los te harken. Het is belangrijk om te werken met een droge grond. De droge grond kunt u egaliseren door midden van een rij of een egaliseer hark. Om de graszoden goed aan te laten sluiten op het straatwerk, dient u de bedding zo’n 2 cm onder de bandjes te leggen. Indien u geen bemesting in de grond heeft gefreesd, kunt u de bemesting nu als toplaag op de bedding strooien. Het is namelijk belangrijk dat de graszoden een voeding krijgen.

5. Graszoden uitrollen

Na het klaarmaken van de grond kunnen de zoden gelegd worden. U kunt de graszoden bijsnijden met een broodmes. Enkele voetnoten vooraf:

– Gebruik een kruiwagen voor het makkelijk transporteren van de kleine rollen;
– Rol de graszoden zo snel als mogelijk na ontvangst strak tegen elkaar uit;
– Rol de zoden goed aan na het leggen;
– Laat de grasmatten goed aansluiten op de rand van het perk;
– Loop niet over een pas gelegd gazon heen.

6. Beregenen

Zodra de graszoden gelegd zijn moeten deze direct beregend worden. Voldoende water geven is namelijk van levensbelang voor het gras. Vooral de eerste 14 dagen is water geven belangrijk voor het succes van het gazon. Na 14 dagen gaan de wortels steeds meer zelf op zoek naar water. Sproei bij voorkeur ’s ochtends. Bij zonnig weer en hoge temperaturen kunt u ook in de zon sproeien. (bij zeer droog weer, overvloedig 2 a 3 keer per dag water geven).

7.      Onderhoud van graszoden

Nadat de grasmatten zijn aangehecht, kunt u beginnen met het onderhouden van uw gazon. Na 2 weken kunt u het voor het eerst maaien op de hoogste stand. De daarop volgende keren kunt u het gras tussen de 2 à 4 cm maaien. Bij zonnig weer raden we aan om het gras hoger af te maaien. Zo beschermt u het gras namelijk beter. Meer tips en advies over onderhoud van grasmatten? Download hier onze onderhoudskalender.

Voor meer informatie over het leggen van graszoden, het sproeien of maaien van het gazon, kunt u het beste contact opnemen.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Wij leveren vanaf 30m2.

m2
Eerstvolgende leverdata
di
1
dec
wo
2
dec
do
3
dec
vr
4
dec
di
8
dec