Zelf graszoden leggen

Wilt u zelf aan de slag met het leggen van graszoden? Dat kan! Om u op weg te helpen bij het leggen van graszoden hebben wij een stappenplan geschreven. De eerste tip is: bereid alles alvast goed voor, voordat u graszoden laat leggen. Graszoden zijn het laatste proces om u tuin klaar te maken. Voordat u start met het zelf aanleggen van graszoden, kunt u de graszoden online, telefonisch of per e-mail bij ons bestellen. Graszoden blijven opgerold zo’n 24 uur goed. Toch is het beter om de graszoden zo snel mogelijk te leggen, vooral met hoge temperaturen. Blijven ze langer opgerold staan, dan bestaat er eens kans dat ze kapot gaan.

1. Hoe begin ik met grasmatten leggen?

Een mooi grasveld begint bij een juiste grondanalyse. Om de graszoden op zijn mooist te laten groeien, dient er een zwarte grond onder te liggen. Ga uit van een teelaarde of bemeste tuinaarde. Deze twee zwarte gronden stimuleren het proces en de gezondheid van uw graszoden. Er moet minimaal een laag van 25 cm zwarte aarde onder de graszoden liggen. Hiermee krijgt u het mooiste resultaat voor de lange termijn. Let op: moet er nog 25 cm grond bij? Dan dient u het braak stuk een aantal weken aan te lopen of aan te wateren. Bij het toevoegen van veel grond, heeft u namelijk kans op verzakkingen

2. Hoeveel graszoden heeft ik nodig?

U dient vooraf de graszoden te bestellen. Graszoden zijn namelijk een versproduct en worden elke ochtend vers van het veld gesneden. Dit betekent dat wij niet altijd gras op voorraad hebben. Uiteraard dient u ook te weten hoeveel vierkantenmeter u exact nodig heeft. Heeft u veel bochten en hoeken tel dan extra snijverlies en bestel meer graszoden. Gemiddeld tellen we circa 5% extra snijverlies.

3. De ondergrond van graszoden

Gaat u eerst een oud gazon verwijderen? Klik dan hier! Spit of frees het oude gras nooit in de grond.

Een goede grondbewerking is essentieel. Spitten voor kleine percelen of machinaal bewerken voor grotere oppervlakten zorgen voor een goede bodemstructuur die belangrijk zijn voor de groei van graszoden. U kunt ervoor kiezen om bemesting in de grond te frezen/spitten. Zo zorgt u voor een goede bemeste grond voor de grasmatten.

Spitten raden we aan voor kleine oppervlaktes, u kunt dit doen door middel van een riek. Steek de ondergrond zo’n 20 cm los en vermeng in de bovenste laag (10 cm) de bemesting. Zorg ervoor dat u een gespitte grond goed aanloopt.

Voor het machinaal bewerken van de grond kunt u een frees gebruiken. De frees woelt de grond tot 20 cm diep los. De frees kunt u erna ook gebruiken om de grond goed aan te rijden.

4. Egaliseren van grond

Het is belangrijk om de grond goed te effenen alvorens de zode te plaatsen. De gespitte grond moet goed aangedrukt of gerold worden en de oneffenheden weggewerkt. Daarna dient u de bovenste laag lichtjes los te maken. Het is belangrijk om te werken met een droge grond. De droge grond kunt u egaliseren door midden van een rij of een egaliseer hark. Om de graszoden goed aan te laten sluiten op het straatwerk, dient u de bedding zo’n 2 cm onder de bandjes te leggen. Indien u geen bemesting in de grond heeft gefreesd, kunt u de bemesting nu als toplaag op de bedding strooien. Het is namelijk belangrijk dat de graszoden een juiste voeding krijgen.

5. Graszoden uitrollen

Na het klaarmaken van de grond kunnen de zoden gelegd worden. Enkele voetnoten vooraf:

– Gebruik een kruiwagen voor het makkelijk transporteren van de kleine rollen;
– Rol de graszoden zo snel als mogelijk na ontvangst strak tegen elkaar uit;
– Rol de zoden goed aan na het leggen;
– Laat de grasmatten goed aansluiten op de rand van het perk;
– Loop niet over een pas gelegd gazon heen.

Advies nodig?

0474 092559

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Wij leveren vanaf 30m2.

m2
Eerstvolgende leverdata
di
28
mei
wo
29
mei
vr
31
mei
di
4
jun
wo
5
jun