• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Engerlingen

Engerlingen in het gazon zijn erg vervelend. Engerlingen kunnen bij grote hoeveelheden een enorme schade aan het gras aanrichten. Daarom is het belangrijk om een engerlingenplaag snel te herkennen en te bestrijden. De witte larf van de meikever, de engerling, is goed te bestrijden met parasieten aaltjes. Hoe dit precies werkt, leest u hieronder.

   

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn witte larven die afkomstig zijn van de kever. Ze bevinden zich veelal in het gras, aangezien de graswortels namelijk een voedingsbron voor de engerling zijn. De meest voorkomende engerling is de larf van de meikever. Maar ook andere kevers als de johanneskever, junikever en neushoornkever hebben larven die engerlingen worden genoemd. Als volwassen kever doet het insect weinig kwaad voor het gazon. Het is vooral de larf die grote schade aan het gazon kan aanrichten. Gemiddeld leeft een engerling 2 jaar, daarna ontpoppen ze tot een kever.

Engerlingen in gazon?

Ziet u veel witte larven in uw gras op dezelfde plek? Dan is de kans groot dat het om een engerlingenplaag gaat. De witte larven zijn te herkennen aan de oranjekleurige kop en het C-vormige lijf. Engerlingen hebben stevige kaken waarmee ze aan de wortels van het gazon eten. Dit resulteert uiteindelijk in losliggende grasmatten. Daarnaast zijn de vogels dol op engerlingen. De vogels pikken engerlingen uit het gras, wat enorme schade aan het gazon geeft. De pikkende vogels woelen het gazon om met hun poten.

Aaltjes tegen engerlingen

De meest effectieve manier om engerlingen te bestrijden is met biologische aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten en zitten van nature al in de grond. Ze zijn de vijand van plaaginsecten of larven van insecten. Indien er te weinig aaltjes in de grond zitten, krijgen larven de overhand. Dan is het bijzetten van aaltjes een optie om ervoor te zorgen dat alles weer in verhouding komt. Voor een effectief resultaat bij een engerlingenplaag is het is aan te raden om twee keer per jaar aaltjes uit te zetten met een tussenperiode van minimaal 6 maanden. Zodra de kever uitvliegt legt hij namelijk weer eitjes en deze worden helaas niet door de aaltjes opgegeten.

Bestrijding engerlingen gazon: aaltjes

Helaas zijn engerlingen in grasvelden steeds een groter probleem. Dit komt mede door de zachte winters en tegen het verbod op spuitmiddelen. Wel kunt u de aaltjes bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen met hoge slagingskans om van de engerlingen af te komen. Wilt u ook snel de engerlingen of emelten bestrijden? Dan kunt u het beste contact met ons opnemen. Het bestrijdingsmiddel kan gemakkelijk per post worden thuisgestuurd zodat u snel aan de slag kunt.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

Wij waren zelf niet aanwezig bij de levering. De graszoden zijn netjes bij ons geleverd op de afgesproken plek. De grasmatten zijn van erg goede kwaliteit. Ook de bijgeleverde bemesting is aan te raden!

5/5
Bert Smeets