• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Sneeuwschimmel 

Sneeuwschimmel in gazon noemen ze ook wel voetrot. Dit is een schimmelziekte in het gazon die te voorkomen is. Sneeuwschimmel in het gazon is te herkennen aan een witte pluis in het gazon. In vele gevallen zijn het plekken in het gazon die ontstaan in de winter tot aan het voorjaar. Wanneer u er last van heeft in het gazon, dient u dit zorgvuldig te behandelen. Dit om verdere verspreiding van de sneeuwschimmel te voorkomen.

gazon met sneeuwschimmel     Sneeuwschimmel gazon

Sneeuwschimmel gazon herkennen

Sneeuwschimmel is gemakkelijk te herkennen aan een witte pluis en vochtige plekken die zich op het gazon bevinden. In een later stadium kleuren deze plekken geel/oranje en komt er een bruine rand omheen. De grootte kan bovendien erg toenemen. Doordat sneeuwschimmel klein begint met plekken van circa 5 centimeter, valt het niet snel op. Indien er niets aan gedaan wordt zullen de kleine plekken snel uitgroeien tot grote plekken van wel een halve meter doorsnede. Daarnaast is sneeuwschimmel in een gazon erg kleverig en het gras blijft het aan elkaar plakken.

Wat is de oorzaak van sneeuwschimmel?

Sneeuwschimmel in het gazon komt vooral voor bij koud en vochtig weer. In deze periode kan de grond dicht gaan zitten, waardoor er minder zuurstof in de grond zit en water moeilijker wegstroomt. Ook wanneer er sneeuw op het gazon ligt en er overheen gelopen wordt, is de kans op sneeuwschimmel in een gazon groter. De grond heeft dan een hogere pH-waarde met eventueel te veel stikstof. Hierdoor ontwikkeld de gazon schimmel zich in een rap tempo.

Sneeuwschimmel verhelpen

Sneeuwschimmel verhelpen is een nauwkeurige opgave. Het is namelijk erg besmettelijk en de kans op uitbreiding is aanwezig. Verwijder de sneeuwschimmel in het gazon met een hark en voer dit af. Vervolgens kunt u de grond beluchten met een riek. Het is raadzaam om vervolgens het gazon te bemesten met organische bemesting. Doordat u met een riek gaten in de grond heeft geprikt wordt de bemesting ook beter opgenomen. Er zijn maatregelen die u van tevoren kunt gebruiken om de sneeuwschimmel te voorkomen:

  • Zorg dat het gras voldoende gemaaid wordt;
  • Belangrijk is om jaarlijks het gazon te verticuteren;
  • Strooi in het najaar najaarsbemesting om het gazon aan te sterken voor de winter;
  • Loop niet over het gazon als er sneeuw op ligt.

Heeft u verder nog vragen over sneeuwschimmel? Vraag ons om hulp!

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Fijne winkel met goede service!

4.5/5
Dirk Albert Mol

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx