• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Mos gazon

Mos in het gras is een dikke bovenlaag op en in het gazon. Door veel mosvorming heeft water geen kans om goed door te dringen tot de wortels van het gras, daardoor krijgt het gras niet voldoende voedingstoffen waardoor het sterft. Graag geven wij u hieronder raad over hoe mos ontstaat en het bestrijden van mos.

   

Waardoor ontstaat mos?

Mos ontstaat vaak op donkere en vochtige plekken. Struiken of bomen in de buurt halen vaak voedingstoffen uit de grond waardoor mos de kans krijgt om te groeien. Ook groeit mos op plekken waar de zuurgraad uit balans is. Er kan een bodemanalyse gedaan worden, hierdoor komt u erachter welke zuurtegraad uw grond heeft. Naar aanleiding van de analyse, kunt u bijvoorbeeld de kalkkorrels verspreiden. Dit zodat de zuurtegraad in de ondergrond op peil wordt gebracht.

Hoe kunt u mos in het gras het best bestrijden?

Het mos bestrijden of verwijderen kan op verschillende manieren, namelijk;

Bemesten: door tijdig te bemesten, is de kans dat er mos ontstaat minder groot. Door het bemesten van uw gazon krijgt u een stevige dichtgegroeide grasoppervlakte. Hierdoor krijgt onder andere mos minder kans om te groeien. Onze bemesting heeft een werking van 3 maanden. Dus om de 3 maanden bemesting uitstrooien is perfect. Zo krijgt het gazon voldoende voedingstoffen binnen om een mooie, groene grasmat te zijn.

Mos gazon bestrijden met bekalken

Bekalken van het gras is verstandig, omdat kalkkorrels ervoor zorgen dat de zuurtegraad van de ondergrond op peil is. Mos groeit vooral op plekken waar de ondergrond té zuur is. Kalkkorrels zorgen ervoor dat de zuurtegraad omhooggaat, waardoor mos geen kans krijgt om te groeien. De juiste zuurtegraad van de grond is tussen de 5,5 en 6,5. Bij een pH-waarde lager dan 5,5 strooit u twee keer per jaar, 2 kg kalkkorrels per 10m2. Bij een pH-waarde hoger dan 6,5 strooit u een keer per jaar, 0,5 kg per 10 m2.

Mos gazon bestrijden met verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag die op het gras groeit. Deze viltlaag bestaat ook vaak uit mos. Door de viltlaag raakt het gras verstikt. Voedingstoffen, water en licht komen niet meer tot de graswortels. Als de viltlaag verwijderd is, krijgt het gazon weer lucht en kan het weer voedingstoffen tot zich nemen.

Let wel op: verticuteren kan pas na 3 jaar nadat het gras is aangelegd, omdat de wortels dan pas voldoende geworteld en sterk genoeg zijn.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

Wij waren zelf niet aanwezig bij de levering. De graszoden zijn netjes bij ons geleverd op de afgesproken plek. De grasmatten zijn van erg goede kwaliteit. Ook de bijgeleverde bemesting is aan te raden!

5/5
Bert Smeets

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons