• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Gras bekalken

In de winter heeft het gazon kalk nodig. Kalkkorrels verspreiden kan eind december of in januari. Het gazon heeft als ondergrond de zuurtegraad 5,5 tot 6,5 nodig. Met deze zuurtegraad groeit het gras perfect, dit is de ideale pH-waarde. Kalkkorrels zorgen voor het op peil houden van de zuurtegraad in de grond. Graag geven wij u hieronder meer informatie over.

   

Waarom kalk strooien op gras?

Kalkkorrels verspreid u over het gazon omdat in de wintermaanden de zuurtegraad van de ondergrond daalt en het hierdoor te zuur is om het gras voedingstoffen te geven. Door het gazon te bekalken wordt de zuurtegraad weer op peil gebracht, waardoor het gazon weer een mooie groene kleur krijgt. Ook zorgt kalk voor een betere mestopname de rest van het jaar.

Wat is pH-gehalte / zuurtegraad ?

De zuurtegraad van de ondergrond drukken wij uit als pH-waarde. De juiste pH-waarde voor gras is tussen de 5,5 en 6,5. Door natuurlijke processen in de ondergrond verzuurt de bodem. Daarom is het verstandig deze weer op peil te brengen met kalkkorrels.

Indien het pH-gehalte te laag is kan het volgende gebeuren:

  • Mos groeit erg goed op plekken waar zure grond is;
  • De ontwikkeling van het bodemleven neemt af, waardoor er geen voedingstoffen vrij komen;
  • Het gazon wordt geel.

Hoe kalk strooien op gras?

Kalkkorrels zijn gemakkelijk handmatig te verspreiden bij kleine oppervlakten, let hierbij wel op dat u de juiste hoeveelheid gebruikt. Erg belangrijk is het ook dat u de kalkkorrels gelijkmatig over het gazon verspreid zodat het gazon overal evenveel kalkkorrels krijgt.
Indien het om een grotere oppervlakte gaat is het aan te raden een strooiwagentje te gebruiken. Deze verspreid de juiste hoeveelheid klakkorrels over het oppervlak. Een strooiwagentje is makkelijk in zijn gebruik. U dient wel in rechte banen over het gazon te lopen, zodat de kalkkorrels proportioneel verdeeld worden.

Is de pH-waarde lager dan 5,5? Strooi 2x per jaar 2KG kalkkorrels per 10m2.
Is de PH waarde hoger dan 6,5? Strooi 1x per jaar 0,5KG kalkkorrels per 10m2.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Deze firma heeft een top service en een super kwaliteit van graszoden!
Levering telkens correct en op tijd!
Zeer vriendelijke chauffeurs.

4.5/5
Marco van Ratingen

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons

Bestellen ging gemakkelijk via de website. De volgende dag hadden we de graszoden al thuis geleverd. Via het stappenplan hebben wij onze graszoden gemakkelijk kunnen leggen. Ook voor andere vragen werd ik telefonisch goed geholpen.

5/5
Philippe Straube