• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Gras inzaaien

Wilt u graag een stukje gras inzaaien of bijzaaien? Het inzaaien van een gazon is niet heel erg lastig, maar u moet natuurlijk wel weten wat de beste tijd voor het zaaien is en wat er precies moet gebeuren voordat u kunt zaaien. Hieronder geven wij hier meer informatie over.

   

Wanneer gras inzaaien?

Er zijn eigenlijk twee momenten in het jaar waarop u het beste uw gras kunt inzaaien. Dit is in het voor- en najaar. Op deze momenten heeft de bodem de juiste temperatuur, de bodem dient minimaal 10 graden Celsius te zijn. Door de juiste temperatuur kan het graszaad ontkiemen. Een ander voordeel in deze perioden van het jaar is dat het dan ‘regelmatig’ regent, dus er voldoende vocht in de bodem voor het graszaad. Het duurt 1 tot 2 weken voordat het graszaad gekiemd is en start met groeien.

Inzaaien in voorjaar

Het is mogelijk om in het voorjaar gras in te zaaien alleen kan dit tijdstip minder ideaal zijn dan in het najaar. De bodemtemperaturen wisselen nog te regelmatig. ‘s Nachts koelt het vaak flink af waardoor de bodemtemperatuur overdag de 10 graden Celsius niet haalt. Hierdoor kunnen graszaden niet kiemen waardoor ze niet of minder goed gaan groeien.

Inzaaien in najaar

In het najaar is de ondergrond de beste kwaliteit om in te zaaien. De warmte van de afgelopen maanden (wat nog in de grond zit) in combinatie met vocht zorgt voor een broeierige plek in de grond. De broeierige plekken zijn perfect, hierdoor ontkiemen de graszoden het beste. De maanden september of oktober zijn perfect voor het in- of bijzaaien.

Bijzaaien gazon, wat te doen?

Bij kale plekken in uw gazon is het mogelijk bij te zaaien. Let wel op dat de ondergrond geheel vrij is van ‘oude’ gazonresten en hark de ondergrond losjes los. Het graszaad dient gelijkmatig over de kale plek gestrooid te worden (één keer horizontaal en één keer verticaal). Op deze wijze voorkomt u dat er een stuk wordt overgeslagen.

Tips bij inzaaien gras

De voorbereidende werkzaamheden voor het zelf inzaaien van het gras en voor de aanleg van graszoden is gelijk; Zorg dat de ondergrond gefreesd, geëgaliseerd en bemest is. Hierna mag u het graszaad gelijkmatig verspreiden over het gazon. Het beste is om het graszaad in twee keer te strooien, namelijk één keer verticaal en één keer horizontaal. Indien u al het graszaad verspreid heeft dienen de graszaden zo’n 1,5cm diep in de grond geharkt te worden. Zorg dat hierna de ondergrond vochtig gehouden wordt. Gebruik bij het inzaaien hetzelfde graszaad als wat u bij het overige gazon gebruikt heeft. Hierdoor ziet u uiteindelijk het minste verschil tussen de grassoorten.

Met welk graszaad het gazon inzaaien?

Het assortiment graszaden is heel uitgebreid, daarom helpen wij u graag om een goede keuze te maken. Onze graszoden zijn gekweekt met speelgraszaad, dit is een sterk mengsel van 3 soorten graszaad. Namelijk; Engels raaigras, roodzwenkgras en veldbeemdgras. Deze samenstelling is perfect voor uw gazon, siertuin of sportaccommodatie. Het speelgras is een sterk grassoort wat ook goed tegen de schaduw kan.

Graszoden in plaats van het gras inzaaien?

Kiest u er toch liever voor om direct een nieuw gazon te hebben of de kale plekken opgevuld te krijgen? Dan is de aanleg of het bijleggen van graszoden een goede optie. Hierbij heeft u direct een zichtbaar en mooi resultaat. Bij vragen hierover, neem contact met ons op.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Fijn bedrijf. Ik kon via de website precies mijn benodigde m2 invoeren en kreeg gelijk een prijs. Ik heb de graszoden zelf gelegd (kleine tuin) en ook de bemesting erbij besteld. De levering was netjes op de afgesproken tijd.

5/5
Dennis van Houts

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons