• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Wildgras in het gazon

Wildgras in het gazon kan een hardnekkig probleem zijn voor gazoneigenaren. Wildgrassen groeien vaak sneller dan het gazon en kunnen binnen korte tijd de uitstraling en gezondheid van het gazon aantasten. Het herkennen, bestrijden en voorkomen van wildgras is daarom essentieel voor het behoud van een gezond gazon. Welke soorten wildgras zijn er, hoe zijn deze effectief te bestrijden en eventueel te voorkomen.

Wat is wildgras?

Wildgras is een verzamelnaam voor ongewenste grassoorten die zich in het gazon voordoen. Wildgras is te herkennen aan de andere structuur en andere kleur(t.o.v. het andere gazon). Deze grassoorten groeien doorgaans sneller dan het reguliere gazon en verspreiden zich makkelijk.

Soorten wildgrassen

  • Straatgras(Poa Annua):
    Dit straatgras komt het meeste voor en is herkenbaar aan de grove bladeren, bleekgroene kleur en bloeistengsels. Poa Annua kiemt al bij lage temperaturen v.a. 7 graden en maakt vrij snel zaden aan. Hierdoor verspreid het zich ontzettend snel door het gazon.
  • Kweekgras:
    Kweekgras komt voornamelijk voor op bodems met een te hoog voedsel- en stikstofgehalte. Het is te herkennen aan lange uitlopers en een grover grasblad. Kweekgras bloeit voornamelijk in de zomermaanden voor(juni-aug). De plant verspreid zich snel via zaden en een ondergronds wortelnetwerk. De wortels kunnen tot wel één meter diep groeien en zodra je de wortels breekt, ontstaat er gemakkelijk een nieuwe plant.
  • Harig vingergras
    Harig vingergras, ook wel bekend als bloedgierst, is een éénjarig wildgrassoort die veelal op zandgronden groeit. De stengels zijn lang, de bladeren zijn aan beide kanten licht behaard en korter dan andere wildgrassoorten en soms verschijnt er een paarse kleur aan de top. De plant nestelt zich vaak aan de rand van bestrating / gazon. Tussen juli en oktober groeit deze soort, maar sterft meestal weer in het najaar. Echter kan het gedurende de zomer voor heel veel overlast zorgen.
  • Ruw beemdgras
    Ruw beemdgras is familie van de Poa Annua en te herkennen aan de ruwe stengel. Het is een wintervaste plant en groeit erg goed bij vochtige omstandigheden en voedselrijke ondergronden. Vooral tijdens lange, natte periodes groeit ruw beemdgras snel en belemmert het de groei van andere, goede grassoorten.
  • Gestreepte witbol
    Gestreepte witbol is een wildgrassoort dat niet heel vaak voorkomt in gazon. Mocht de gestreepte witbol toch opduiken in het gazon, dan is dit vaak tussen mei en september. Dan staat de plant in bloei. De gestreepte witbol komt voor op ondergronden met een slechte bodemstructuur.
  • Hanenpoot
    Hanenpoot is een hardnekkige éénjarige gras- onkruid soort die vaak opduikt in de warme zomermaanden. Vooral de pas ingezaaide gazon zijn kwetsbaar voor hanenpoot. Net als bij wildgrassen, groeit ook deze soort op een voedzame ondergrond. Helaas heeft hanenpoot een negatief effect op de rest van het gazon. Het neemt namelijk veel voedingstoffen en water uit de bodem.

Wildgras in gazon bestrijden

Helaas zijn er geen bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen wildgras. Ook breidt wildgras zich steeds sneller uit door zachtere winters en het verbod op spuitmiddelen. Dit maakt het uitdagend om wildgras effectief te bestrijden. Als u toch wildgras wilt aanpakken, is een specifieke aanpak per soort vereist.

  • Uitsteken
    Wanneer de hoeveelheid wildgras nog te overzien is, is uitsteken een optie. Steek de plant dan in zijn geheel met wortel uit. Het liefst zo diep en breed mogelijk, zodat je alle wortels en uitlopers meeneemt.
  • Gras maaien
    De meeste soorten kunnen slecht tegen een kort gemaaid gazon. Alleen Poa Annua is hier een uitzondering in. Door het steeds kort te maaien, moet de plant steeds moeite doen om opnieuw te groeien. Hierdoor raken ze sneller uitgeput. Wat ook kan helpen, is het eenmalig té lang te laten groeien en vervolgens kort maaien. Probeer het gazon niet te mulchen. Hierdoor verspreid het wildgras zich namelijk in raptempo.
  • Verticuteren
    De meeste wildgrassen wortelen niet heel diep. Verticuteren kan daarom helpen om van wildgrassen af te komen. Verticuteren heeft voornamelijk zin bij gestreept witbol of ruw beemdgras.
  • Droogte
    De grootste vijand van wildgras is: droogte. De meeste wildgrassen wortelen niet diep, waardoor ze slecht tegen droogte kunnen. Sproei het gazon daarom niet dagelijks bij droogte, maar juist één of twee keer per week voor een langere tijd.
  • Frezen (bij nieuwe aanleg)
    Een oud gazon met veel wildgras vervangen? Vergeet dan niet om de ondergrond te frezen. Door de ondergrond goed te frezen, gaan de wortels kapot. Frees het minstens twee keer om de wortels klein genoeg te maken, zodat ze niet opnieuw kunnen uitlopen.

Wildgras in gazon voorkomen

Tegenwoordig is het volledig voorkomen van wildgras helaas niet meer mogelijk. Wel kunt u een aantal preventieve maatregelen nemen. Wildgras begint start vaak met groeien op kale plekken in het gazon. Zorg daarom voor een dichte, volle grasmat. Dit betekent concreet dat kale plekken tijdig bijgezaaid moeten worden met een geschikt graszaad. Verder is de conditie van het gazon ook een belangrijke factor. In een gezond gazon, komt veelal minder wildgras voor. Bemest en maai daarom het gazon tijdig. Pas om voor overbemesting, want hier is wildgras weer gevoelig voor. Het gazon jaarlijks verticuteren draagt ook bij aan een gezonde grasmat. En nog een tip tegen de zomerkiemers hanenpoot en harig vingergras: zaai het gras in het najaar in.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Bestellen ging gemakkelijk via de website. De volgende dag hadden we de graszoden al thuis geleverd. Via het stappenplan hebben wij onze graszoden gemakkelijk kunnen leggen. Ook voor andere vragen werd ik telefonisch goed geholpen.

5/5
Philippe Straube

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons

Fijne winkel met goede service!

4.5/5
Dirk Albert Mol

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx