• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Gras verticuteren

Het verticuteren van gras is een belangrijke factor, na een aantal jaar, voor een mooi en groen gazon. Maar wat wordt er nu precies verstaan onder verticuteren? En waarom is verticuteren nou zo belangrijk? Gras verticuteren is iets dat eigenlijk één keer per jaar gedaan moet worden om een mooi grasveld te behouden. Het kan met de hand of machinaal gedaan worden. Wij helpen u graag verder om uw gazon op een goede manier te verticuteren.

   

Wat is verticuteren?

Gazon verticuteren is eigenlijk niets meer dan het weghalen van een zogenoemde viltlaag die in het gazon groeit. De viltlaag bestaat uit dode grassen en mossen die op de bodem groeien en zo door het gazon heen komen. Deze viltlaag kunt u weghalen met een speciale verticuteerhark of een verticuteermachine. Afhankelijk van de grootte van het gazon kunt u de keuze maken of u dit met de hark wilt gaan doen of dat u een machine huurt.

Een verticuteermachine heeft messen die ongeveer 1 cm de grond in gaan en alle dode mossen en grassen kapot snijden. Hierdoor komt de viltlaag los te liggen en kan het met een hark uit het gazon geharkt worden. Uiteindelijk kan het water weer de grond in en komt er zonlicht aan het gezonde gras. Het gezonde gras krijgt hierdoor weer plaats waardoor het in de breedte kan groeien, waardoor de kale plekken zullen bijtrekken.

Waarom verticuteren?

Bijna elk gazon krijgt na enkele jaren een viltlaag. Deze mossen en dood kunnen ervoor zorgen dat het gezonde gras gaat verstikken. Het water blijft namelijk in deze viltlaag hangen waardoor schimmels sneller voorkomen en lucht kan niet meer goed de grond in omdat de viltlaag dit tegenhoudt. Daarnaast komt er onvoldoende licht onderaan de wortels van het gezonde gras waardoor de toestand van uw gazon snel achteruit zal gaan. Indien er niks aan de viltlaag gedaan wordt zal uw gazon veranderen van een groene grasmat naar een groen mosveld.

Wanneer gras verticuteren?

We raden aan om het gazon, als het langer dan drie jaar ligt, één keer per jaar te verticuteren. De beste periode hiervoor is voorjaar, vanaf half maart tot begin mei. Dit is namelijk de periode dat de groei van het gras weer op gang komt en er een goede basis gelegd moet worden voor een frisse start.

Hoe moet ik verticuteren: in 6 stappen uw verticuteren?

Verticuteren is geen lastige klus. U hoeft alleen even de juiste tips te krijgen en kunt dan met een machine of hark aan de slag gaan. Graag leggen wij u in 6 stappen uit hoe u uw gras moet verticuteren.

  1. Maai als eerste het gras op 4.5 centimeter hoogte af en zorg ervoor dat het afgemaaide gras van het gazon verwijderd wordt.
  2. Zorg ervoor dat het gras een klein beetje vochtig is voordat u begint met verticuteren. Dit zorgt er namelijk voor dat het verticuteren wat soepeler gaat. Tevens zorgt dit voor een sneller herstel van het gazon. Let op: met een te natte ondergrond is verticuteren niet aan te raden, u zult de ondergrond hierdoor kapotlopen.
  3. Zet uw verticuteermachine klaar en stel de messen bij een dikke viltlaag af op 1 centimeter en bij een dunne viltlaag af op 0.5 centimeter. U kunt de dikte van de viltlaag controleren door met je vinger tussen het gras een stukje viltlaag weg te krassen. Maakt u gebruik van een verticuteerhark, zorg dan dat de messen staan afgesteld op minimaal 2 mm tot 5 mm diep.
  4. Verticuteer het gras de eerste keer in de lengte van het gazon, het dient in één richting te gebeuren. Vervolgens gaat u een keer over de breedte van het grasveld met de machine. Daarmee kruist u de horizontale banen.
  5. Vervolgens harkt u alle dode grassen en mossen uit het gras. Schrik niet als u ineens een bijzonder kaal gazon krijgt. Dit betekent dus dat u heel erg veel dode grassen en mossen in uw gazon had en het hoognodig was om uw gazon te verticuteren.
  6. Bemest het gazon met onze speciale bemesting (organische humus bemesting) waardoor het de juiste voeding krijgt om snel aan te sterken.

Doorzaaien gazon na verticuteren?

U kunt na het verticuteren van het gras zien waar de grootste kale plekken zijn. Wellicht zijn dit plekken die minder zonlicht krijgen of zijn dit plekken waar water blijft staan. Mocht u namelijk merken dat er water op uw gazon blijft staan, kunt u met een grondboor gaten boren en hier fijne kiezels in storten. Het water zal beter weg gaan lopen in de toekomst. Zorg wel dat er een klein laagje aarde op zit waar het nieuwe gras in kan wortelen. De kale plekken kunt u in het voor- of najaar bijzaaien met graszaad.

Verticuteren gras voorkomen?

Het geheel voorkomen van het verticuteren van een gazon is lastig. Maar om het zolang mogelijk uit te stellen, is het van belang om uw gazon aandacht te geven. U kunt er bijvoorbeeld al op letten dat er voldoende zonlicht op uw gazon kan komen. Indien er takken van een grote boom zonlicht tegenhouden kunt u overwegen om deze weg te zagen. Ook is het raadzaam om jaarlijks de zuurgraad van de grond te meten met een simpele PH-waarde meter. De juiste zuurgraad is tussen de 5.5 en 6.5 PH. Het voordeel aan verticuteren is dat u het gazon weer een boost kan geven en het er weer als ‘nieuw’ uitziet.

Heeft u nog vragen over het gazon verticuteren? Dan staan wij u graag te woord via ons e-mailadres of telefoonnummer.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Fijne winkel met goede service!

4.5/5
Dirk Albert Mol

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

Fijn bedrijf. Ik kon via de website precies mijn benodigde m2 invoeren en kreeg gelijk een prijs. Ik heb de graszoden zelf gelegd (kleine tuin) en ook de bemesting erbij besteld. De levering was netjes op de afgesproken tijd.

5/5
Dennis van Houts

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra