Sneeuwschimmel gazon

Sneeuwschimmel in gazon noemen ze ook wel voetrot. Dit is een schimmelziekte in het gazon die te voorkomen is. Sneeuwschimmel in het gazon is te herkennen aan een witte pluis in het gazon. In vele gevallen zijn het plekken in het gazon die ontstaan in de winter tot aan het voorjaar. Wanneer u last heeft van sneeuwschimmel in het gazon, dient dit zorgvuldig te behandelen. Dit om verdere verspreiding van de sneeuwschimmel te voorkomen.

Sneeuwschimmel gazon herkennen

Sneeuwschimmel is gemakkelijk te herkennen aan een witte pluis en vochtige plekken die zich op het gazon bevinden. In een later stadium kleuren deze plekken geel/oranje en komt er een bruine rand omheen. De grote kan bovendien erg toenemen. Doordat sneeuwschimmel klein begint met plekken van circa 5 centimeter, valt het niet snel op. Indien er niets aan gedaan wordt zullen de kleine plekken snel uitgroeien tot grote plekken van wel een halve meter doorsnede. Daarnaast is sneeuwschimmel in een gazon erg kleverig en het gras blijft het aan elkaar plakken.

Wat is de oorzaak van sneeuwschimmel?

Sneeuwschimmel in gazon komt vooral voor bij koud en vochtig weer. In deze periode kan de grond dicht gaan zitten, waardoor er minder zuurstof in de grond zit en water moeilijker wegstroomt. Ook wanneer er sneeuw op het gazon ligt en er overheen gelopen wordt, is de kans op sneeuwschimmel in een gazon groter. De grond heeft dan een hogere pH-waarde met eventueel teveel stikstof. Hierdoor ontwikkeld de gazon schimmel zich in een rap tempo.

Sneeuwschimmel verhelpen

Sneeuwschimmel verhelpen is een nauwkeurige opgave. Het is namelijk erg besmettelijk en de kans op uitbreiding is aanwezig. Verwijder de sneeuwschimmel in het gazon met een hark en voer dit af. Vervolgens kunt u de grond beluchten met een riek. Het is raadzaam om vervolgens het gazon te bemesten met organische bemesting. Doordat u met een riek gaten in de grond heeft geprikt wordt de bemesting ook beter opgenomen. Er zijn maatregelen die u van tevoren kunt gebruiken om de sneeuwschimmel te voorkomen:

  • Zorg dat het gras voldoende gemaaid wordt;
  • Belangrijk is om jaarlijks het gazon te verticuteren;
  • Strooi in het najaar najaarsbemesting om het gazon aan te sterken voor de winter;
  • Loop niet over het gazon als het sneeuw op ligt.

Heeft u verder nog vragen over sneeuwschimmel? Vraag ons om hulp!

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
27
mei
ma
30
mei
di
31
mei
wo
1
jun
do
2
jun