Sneeuwschimmel gazon

Sneeuwschimmel in gazon wordt ook wel voetrot genoemd en is een schimmelziekte in het gazon die voorkomen kan worden. Sneeuwschimmel in het gazon is te herkennen aan een witte pluis in het gazon. In vele gevallen zijn het plekken in het gazon die ontstaan in de winter tot aan het voorjaar. Wanneer u last heeft van sneeuwschimmel in het gazon, dient dit zorgvuldig behandeld te worden. Dit om verdere verspreiding van de sneeuwschimmel te voorkomen.

Sneeuwschimmel gazon herkennen

Sneeuwschimmel is gemakkelijk te herkennen aan een witte pluis en vochtige plekken die zich op uw gazon bevinden. Later worden deze plekken geel/oranje en komt er een bruine rand omheen. De grote kan bovendien ook erg toenemen. Doordat sneeuwschimmel klein begint met plekken van circa 5 centimeter wordt het niet altijd meteen ontdekt. Indien er niets aan gedaan wordt zullen de kleine plekken snel uitgroeien tot grote plekken van wel een halve meter doorsnede. Daarnaast is gazon dat sneeuwschimmel bevat erg kleverig en blijft het aan elkaar plakken. Kortom: sneeuwschimmel kunt u beter niet in uw gazon hebben!

Wat is de oorzaak van sneeuwschimmel?

Sneeuwschimmel in gazon komt voor bij koud en vochtig weer. In deze periode kan de grond ook dicht gaan zitten, waardoor er minder zuurstof in de grond zit. Ook wanneer er sneeuw op het gazon ligt en er dan overheen gelopen wordt is de kans op sneeuwschimmel groter. De grond heeft dan namelijk een hogere ph waarde en er zit teveel stikstof in de grond. Hierdoor ontwikkeld de gazon schimmel zich in een rap tempo.

Sneeuwschimmel verhelpen

Sneeuwschimmel verhelpen is een nauwkeurige opgave. Het is namelijk erg besmettelijk en de kans op uitbreiding is aanwezig. Verwijder de sneeuwschimmel in het gazon met een hark en voer dit af. Vervolgens kunt u de grond beluchten met een riek. Het is raadzaam om vervolgens het gazon te bemesten met organische bemesting. Doordat u met een riek gaten in de grond heeft geprikt wordt de bemesting ook beter opgenomen. Er zijn maatregelen die u van tevoren kunt gebruiken om de sneeuwschimmel te voorkomen:

  • Zorg dat het gras voldoende gemaaid wordt;
  • Belangrijk is om jaarlijks het gazon te verticuteren;
  • Strooi in het najaar najaarsbemesting om het gazon aan te sterken voor de winter;
  • Loop niet over het gazon als het sneeuw op ligt.

Heeft u verder nog vragen over sneeuwschimmel? Vraag ons om hulp!

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Wij leveren vanaf 30m2.

m2
Eerstvolgende leverdata
di
1
dec
wo
2
dec
do
3
dec
vr
4
dec
di
8
dec