Roest gazon

Heeft u roest in uw gazon? Roest is een schimmel en een veel voorkomende grasziekte die langzaam het gazon aantast. De meeste roestziekten komen hoofdzakelijk voor in grovere grassoorten, namelijk veldbeemdgras en engels raaigras.

Roest in het gazon verdeeld zich in 3 verschillende soorten, namelijk;

  • Kroonroest
  • Oranje strepenroest
  • Bruine vlekkenroest

 

Bruinvlekkenroest

Kroonroest in gazon

Vanaf eind juli tot oktober komt kroonroest voor in het gazon. Kroonroest in gras is voornamelijk te herkennen aan de oranje sporen die zich op het grasblad bevinden. In een later stadium zullen dit dode plekjes in het gras worden. Kroonroest tast voornamelijk de bladeren van het gras aan. De stengel en de manier van bloeien worden niet aangetast door kroonroest. Daarnaast zal kroonroest voornamelijk optreden bij vochtig / broeierig weer.

 

Oranje strepenroest

Oranje strepenroest in gazon

Van de maanden mei tot juni is het hoofdzakelijk oranje strepenroest dat het gazon kan aantasten. Net als kroonroest is ook oranje strepenroest voornamelijk te vinden in de grovere grassen, zoals veldbeemdgras en engels raaigras. Oranje strepenroest begint erg klein en is daardoor moeilijk te herkennen in een vroeg stadium. Na een tijdje verspreid de schimmel zich en zal een groot deel van uw gazon besmet zijn met de geel oranje strepen. Verder wordt vooral het grasblad aangetast door de oranje strepenroest.

 

KroonroestBruine vlekkenroest in gazon

Bruine vlekkenroest zit voornamelijk in veldbeemdgras. Deze schimmel tast langzaamaan het gazon aan. Bruine vlekkenroest komt voornamelijk voor vanaf de maand april en kunt u goed herkennen door de bruine sporen / vlekken op de bladeren. De schimmel breidt zich makkelijk uit onder de sneeuw. Het komt dan ook voornamelijk voor tussen de herfst en het voorjaar. Maar ook tijdens natte, broeierige zomers kan bruine vlekkenroest ontstaan.

 

De bestrijding van roest in gazon

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt toepassen om roest in het gazon te bestrijden.

  • Zorg voor de juiste hoeveelheid bemesting, zodat dit in balans is;
  • Het kan besmettelijk zijn dus let goed op verspreiding via uw gazonmaaier;
  • Gebruik het einde van het jaar ook een bemesting met extra kalium voor uitharding van de grasspriet;
  • In het voorjaar kunt u extra stikstof strooien om de groei van het gras te stimuleren.

Heeft u toch nog vragen over de bestrijding van roest gazon? Schelfhout Graszoden helpt u graag uw vragen te beantwoorden!

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
1
jul
ma
4
jul
di
5
jul
wo
6
jul
do
7
jul