Kalk strooien gras

In de winter heeft het gazon kalk nodig. Kalkkorrels verspreiden kan eind december of in januari. Het gazon heeft als ondergrond de zuurtegraad 5,5 tot 6,5 nodig. Met deze zuurtegraad groeit het gras perfect, dit is de ideale pH-waarde. Kalkkorrels zorgen voor het op peil houden van de zuurtegraad in de grond. Graag geven wij u hieronder meer informatie over.

Waarom kalk strooien gras?

Kalkkorrels verspreid u over het gazon omdat in de wintermaanden de zuurtegraad van de ondergrond daalt en het hierdoor te zuur is om het gras voedingstoffen te geven. Door het gazon te bekalken wordt de zuurtegraad weer op peil gebracht, waardoor het gazon weer een mooie groene kleur krijgt. Ook zorgt kalk voor een betere mestopname de rest van het jaar.

Wat is pH-gehalte / zuurtegraad ?

De zuurtegraad van de ondergrond drukken wij uit als pH-waarde. De juiste pH-waarde voor gras is tussen de 5,5 en 6,5. Door natuurlijke processen in de ondergrond verzuurt de bodem. Daarom is het verstandig deze weer op peil te brengen met kalkkorrels.

Indien het pH-gehalte te laag is kan het volgende gebeuren:

  • Mos groeit erg goed op plekken waar zure grond is;
  • De ontwikkeling van het bodemleven neemt af, waardoor er geen voedingstoffen vrij komen;
  • Het gazon wordt geel.

Hoe kalk strooien gras ?

Kalkkorrels zijn gemakkelijk handmatig te verspreiden bij kleine oppervlakten, let hierbij wel op dat u de juiste hoeveelheid gebruikt. Erg belangrijk is het ook dat u de kalkkorrels gelijkmatig over het gazon verspreid zodat het gazon overal evenveel kalkkorrels krijgt.
Indien het om een grotere oppervlakte gaat is het aan te raden een strooiwagentje te gebruiken. Deze verspreid de juiste hoeveelheid klakkorrels over het oppervlak. Een strooiwagentje is makkelijk in zijn gebruik. U dient wel in rechte banen over het gazon te lopen, zodat de kalkkorrels proportioneel verdeeld worden.


Is de pH-waarde lager dan 5,5? Strooi 2x per jaar 2KG kalkkorrels per 10m2.
Is de PH waarde hoger dan 6,5? Strooi 1x per jaar 0,5KG kalkkorrels per 10m2.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
1
jul
ma
4
jul
di
5
jul
wo
6
jul
do
7
jul