Engerlingen gazon

Engerlingen in het gazon kan erg vervelend zijn. Ze kunnen namelijk, bij grote hoeveelheden, een enorme schade aan het gazon aanrichten. Het is daarom belangrijk om een engerlingenplaag te herkennen en te bestrijden. De larf van de meikever, de engerling, is namelijk goed te bestrijden met parasieten aaltjes. Hoe dit precies werkt,  leest u hieronder.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn kleine witte larven die afkomstig zijn van de kever. Ze bevinden zich veelal in het gras, aangezien de graswortels namelijk een voedingsbron voor de engerling zijn. De meest voorkomende engerling is de larf van de meikever. Maar ook andere kevers als de johanneskever, junikever en neushoornkever hebben larven die engerlingen worden genoemd. Als volwassen kever doet de insect weinig kwaad voor het gazon. Het is vooral de larf die grote schade aan het gazon kan aanrichten. Gemiddeld leeft een engerling 2 jaar, daarna ontpoppen ze tot een kever.

Engerlingen in gazon?

Ziet u veel witte larven in uw gras op dezelfde plek? Dan is de kans groot dat het om een engerlingenplaag gaat. De witte larven zijn te herkennen aan de goudbruine kop en het C-vormige lijf. Engerlingen hebben stevige kaken en eten hiermee aan de wortels van het gazon. Dit resulteert in losliggende grasmatten. Daarnaast zijn vogels dol op engerlingen. De vogels pikken engerlingen uit het gras, wat het meeste schade aan het gazon geeft. De pikkende vogels kunnen namelijk het gazon omwoelen. Om de schade te beperken, is het belangrijk om een engerlingenplaag te bestrijden met aaltjes.

Aaltjes tegen engerlingen

De meest effectieve manier om engerlingen te bestrijden is met biologische aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten en zitten van nature al in de grond. Ze zijn de vijand van plaaginsecten of larven van insecten. Indien er te weinig aaltjes in de grond zitten, krijgen larven de overhand. Dan is het bijzetten van aaltjes een optie om ervoor te zorgen dat alles weer in verhouding komt. Voor een effectief resultaat bij een engerlingenplaag is het is aan te raden om twee keer aaltjes uit te zetten met een tussenperiode van minimaal 6 maanden. Zodra de kever uitvliegt legt hij namelijk weer eitjes en deze worden helaas niet door de aaltjes opgegeten.

Bestrijding engerlingen gazon: aaltjes

Helaas zijn engerlingen in grasvelden steeds een groter probleem. Dit komt mede door de zachte winters en tegen het verbod op spuitmiddelen. Wel kunt u de aaltjes bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen met hoge slagingskans om van de engerlingen af te komen. Wilt u ook snel af van de engerlingen of misschien wel van emelten? Dan kunt u het beste contact met ons opnemen. Het bestrijdingsmiddel kan gemakkelijk per post worden thuisgestuurd zodat u snel aan de slag kunt.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Wij leveren vanaf 30m2.

m2
Eerstvolgende leverdata
di
1
dec
wo
2
dec
do
3
dec
vr
4
dec
di
8
dec