Mos gazon

Mos in het gras is een dikke bovenlaag op en in het gazon. Door veel mosvorming heeft water geen kans om goed door te dringen tot de wortels van het gras, daardoor krijgt het gras niet voldoende voedingstoffen waardoor het sterft. Graag geven wij u hieronder raad over hoe mos ontstaat en het bestrijden van mos.

Waardoor ontstaat mos?

Mos ontstaat vaak op donkere en vochtige plekken. Struiken of bomen in de buurt halen vaak voedingstoffen uit de grond waardoor mos de kans krijgt om te groeien. Ook groeit mos op plekken waar de zuurgraad uit balans is. Er kan een bodemanalyse gedaan worden, hierdoor komt u erachter welke zuurtegraad uw grond heeft. Naar aanleiding van de analyse, kunt u bijvoorbeeld de kalkkorrels verspreiden. Dit zodat de zuurtegraad in de ondergrond op peil word gebracht.

Hoe kunt u mos in het gras het best bestrijden?

Het mos bestrijden of verwijderen kan op verschillende manieren, namelijk;

Bemesten: door tijdig te bemesten, is de kans dat er mos ontstaat minder groot. Door het bemesten van uw gazon krijgt u een stevige dichtgegroeide grasoppervlakte. Hierdoor krijgt onder andere mos minder kans om te groeien. Onze bemesting heeft een werking van 3 maanden. Dus om de 3 maanden bemesting uitstrooien is perfect. Zo krijgt het gazon voldoende voedingstoffen binnen om een mooie, groene grasmat te zijn.

Mos gazon bestrijden met bekalken

Bekalken van het gras is verstandig, omdat kalkkorrels ervoor zorgen dat de zuurtegraad van de ondergrond op peil is. Mos groeit vooral op plekken waar de ondergrond té zuur is. Kalkkorrels zorgen ervoor dat de zuurtegraad omhoog gaat, waardoor mos geen kans krijgt om te groeien. De juiste zuurtegraad van de grond is tussen de 5,5 en 6,5. Bij een pH-waarde lager dan 5,5 strooit u twee keer per jaar, 2 kg kalkkorrels per 10m2. Bij een pH-waarde hoger dan 6,5 strooit u een keer per jaar, 0,5 kg per 10 m2.

Mos gazon bestrijden met verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag die op het gras groeit. Deze viltlaag bestaat ook vaak uit mos. Door de viltlaag raakt het gras verstikt. Voedingstoffen, water en licht komen niet meer tot de graswortels. Als de viltlaag verwijdert is, krijgt het gazon weer lucht en kan het weer voedingstoffen tot zich nemen.

Let wel op : verticuteren kan pas na 3 jaar nadat het gras is aangelegd, omdat de wortels dan pas voldoende geworteld en sterk genoeg zijn.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
1
jul
ma
4
jul
di
5
jul
wo
6
jul
do
7
jul