Gras inzaaien

Wilt u graag een stukje gras inzaaien of bijzaaien? Het inzaaien van een gazon is niet heel erg lastig, maar u moet natuurlijk wel weten wat de beste tijd voor het zaaien is en wat er precies moet gebeuren voordat u kunt zaaien. Hieronder geven wij hier meer informatie over.

Wanneer gras inzaaien?

Er zijn eigenlijk twee momenten in het jaar waarop u het beste uw gras kunt inzaaien. Dit is in het voor- en najaar. Op deze momenten heeft de bodem de juiste temperatuur, de bodem dient minimaal 10 graden Celsius te zijn. Door de juiste temperatuur kan het graszaad ontkiemen. Een ander voordeel in deze perioden van het jaar is dat het dan ‘regelmatig’ regent, dus er zit voldoende vocht in de bodem voor het graszaad. Het duurt 1 tot 2 weken voordat het graszaad gekiemd is en start met groeien.

Inzaaien in voorjaar

Het is mogelijk om in het voorjaar gras in te zaaien alleen kan dit tijdstip minder ideaal zijn dan in het najaar. De bodemtemperaturen wisselen nog te regelmatig. ‘s Nachts koelt het vaak flink af waardoor de bodemtemperatuur overdag de 10 graden Celsius niet haalt. Hierdoor kunnen graszaden niet kiemen waardoor ze niet of minder goed gaan groeien.

Inzaaien in najaar

In het najaar is de ondergrond de beste kwaliteit om in te zaaien. De warmte van de afgelopen maanden (wat nog in de grond zit) in combinatie met vocht zorgt voor een broeierige plek in de grond. De broeierige plekken zijn perfect, hierdoor ontkiemen de graszoden het beste. De maanden september of oktober zijn perfect voor het in- of bijzaaien.

Bijzaaien gazon, wat te doen?

Bij kale plekken in uw gazon is het mogelijk bij te zaaien. Let wel op dat de ondergrond geheel vrij is van ‘oude’ gazonresten en hark de ondergrond losjes los. Het graszaad dient gelijkmatig over de kale plek gestrooid te worden ( één keer horizontaal en één keer verticaal ). Op deze wijze voorkomt u dat er een stuk word overgeslagen.

Tips bij inzaaien gras

De voorbereidende werkzaamheden voor het zelf inzaaien van het gras en voor de aanleg van graszoden is gelijk; Zorg dat de ondergrond gefreesd, geëgaliseerd en bemest is. Hierna mag u het graszaad gelijkmatig verspreiden over het gazon. Het beste is om het graszaad in twee keer te strooien, namelijk één keer verticaal en één keer horizontaal. Indien u al het graszaad verspreid heeft dienen de graszaden zo’n 1,5cm diep in de grond geharkt te worden. Zorg dat hierna de ondergrond vochtig gehouden word. Gebruik bij het inzaaien hetzelfde graszaad als wat u bij het overige gazon gebruikt heeft. Hierdoor ziet u uiteindelijk het minste verschil tussen de grassoorten.

Met welk graszaad het gazon inzaaien?

Het assortiment graszaden is heel uitgebreid, daarom helpen wij u graag om een goede keuze te maken. Onze graszoden zijn gekweekt met speelgraszaad, dit is een sterk mengsel van 3 soorten graszaad. Namelijk; Engels raaigras, roodzwenkgras en veldbeemdgras. Deze samenstelling is perfect voor uw gazon, siertuin of sportaccommodatie. Het speelgras is een sterk grassoort wat ook goed tegen de schaduw kan.

Graszoden in plaats van het gras inzaaien?

Kiest u er toch liever voor om direct een nieuw gazon te hebben of de kale plekken opgevuld te krijgen? Dan is de aanleg of het bijleggen van graszoden een goede optie. Hierbij heeft u direct een zichtbaar en mooi resultaat. Bij vragen hierover, neem contact met ons op.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
28
jan
di
1
feb
wo
2
feb
do
3
feb
vr
4
feb