Emelten en engerlingen bestrijden

Heeft u last van gazonschade door engerlingen of emelten? Ligt uw gazon op sommige of vele plekken los en is het dor? Deze larven kunnen een ware plaag zijn! Met de adviezen van Schelfhout Graszoden en door middel van de biologische bestrijding hiertegen gaat u de strijd aan met deze vervelende grasetende insecten, op een milieuvriendelijke manier. Daarnaast helpen we met advies over een snel herstel, zodat u weer kunt genieten van een gezond gazon. Hieronder leest u hoe u emelten en engerlingen kunt bestrijden.

Engerlingen en emelten: wat zijn het?

Engerlingen en emelten zijn grasetende larven die leven in de grondbodem. Ze eten graag aan de wortels of aan het groene gedeelte van het gras. Hierdoor raakt uw gazon beschadigd en kan het kapot gaan. Emelten zijn larven van de langpootmug en komen zowel in het voor als in het najaar voor. De engerlingen zijn larven van de mei-, juni- en rozenkevers. Zij bevinden zich voornamelijk onder de grasmat, waar ze één tot meerdere jaren verblijven.

Bestrijding van emelten en engerlingen

Een aantal emelten of engerlingen in het gazon is niet direct reden voor paniek. Kleine aantallen larven in het gazon richten niet direct grote schade aan. Wel is belangrijk om actie te ondernemen, want wanneer het een plaag wordt kan het gras hier behoorlijk van lijden. Achterhaal eerst, voordat u bestrijdingsmiddelen in huis haalt, om welke larf het gaat. Bestrijding voor de emelt werkt namelijk niet tegen de engerling, en andersom. Voor meer informatie over larven wordt u naar de pagina engerlingen en emelten doorverwezen.

Parasieten aaltjes: nematoden

Voor de bestrijding van emelten en engerlingen gebruiken wij een natuurvriendelijke oplossing in de vorm van insect-parasitaire nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de larven in de grond opzoeken en infecteren. De aaltjes zoeken de larven op in de grond en kruipen in hen. Ze maken de larven ziek waarna ze dood gaan. Het bestrijdingsmoment tegen emelten is anders dan die van de engerlingen. Zie hieronder in welke maanden je aan de slag kunt met het bestrijden van emelten of engerlingen.

Toepassing bestrijding emelten en engerlingen

Nematoden, ofwel aaltjes kunnen op meerdere manieren worden toegepast: met een gieter of met een handspuit. Bij grote oppervlaktes zoals op sportvelden wordt er met speciale machines gewerkt. Indien u de aaltjes tegen engerlingen of emelten bestelt, ontvangt u de volledige instructies erbij. Wanneer u enorm grootte plagen heeft raden we aan om de toepassing na 6 weken nogmaals te herhalen. Indien er geen larven meer in de grond zitten, sterven ook de aaltjes. De aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.

Herstel uw gazon na aantasting van de larven

Voor een snel herstel na de aantasting van het gazon door de larven, is het raadzaam om direct te bemesten. Doordat de larven uitschakelen en het gazon een oppepper nodig heeft, herstelt het gazon sneller. Vervolgens kunt u de beschadigde delen en kale plekken inzaaien, zodat u straatgras en onkruid geen kans geeft. Heeft u nog vragen of advies nodig over het bestrijden van emelten/engerlingen? Via ons e-mailadres of telefoonnummer staan we u graag bij met het juiste advies.

Advies nodig?

089 680478

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Direct prijs berekenen

U ziet direct, online uw prijs. Betaal online via Bancontact, creditcard of contant bij levering.

m2
Eerstvolgende leverdata
vr
3
dec
di
7
dec
wo
8
dec
do
9
dec
vr
10
dec