• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Emelten en engerlingen bestrijden

Heeft u last van gazonschade door engerlingen of emelten? Ligt uw gazon op sommige of vele plekken los en is het dor? Deze larven kunnen een ware plaag zijn! Met de adviezen van Schelfhout Graszoden en door middel van de biologische bestrijding hiertegen gaat u de strijd aan met deze vervelende grasetende insecten, op een milieuvriendelijke manier. Daarnaast helpen we met advies over een snel herstel, zodat u weer kunt genieten van een gezond gazon. Hieronder leest u hoe u emelten en engerlingen kunt bestrijden.

   

Engerlingen en emelten: wat zijn het?

Engerlingen en emelten zijn grasetende larven die leven in de grondbodem. Ze eten graag aan de wortels of aan het groene gedeelte van het gras. Hierdoor raakt u gazon beschadigd en kan het kapot gaan. Emelten zijn larven van de langpootmug en komen zowel in het voor als in het najaar voor. De engerlingen zijn larven van de mei-, juni- en rozenkevers. Zij bevinden zich voornamelijk onder de grasmat, waar ze één tot meerdere jaren verblijven.

Bestrijding van emelten en engerlingen

Een aantal emelten of engerlingen in het gazon is niet direct reden voor paniek. Kleine aantallen larven in het gazon richten niet direct grote schade aan. Wel is belangrijk om actie te ondernemen, want wanneer het een plaag wordt kan het gras hier behoorlijk van lijden. Achterhaal eerst, voordat u bestrijdingsmiddelen in huis haalt, om welke larf het gaat. Bestrijding voor de emelt werkt namelijk niet tegen de engerling, en andersom. Voor meer informatie over larven wordt u naar de pagina engerlingen en emelten doorverwezen.

Parasitaire aaltjes: nematoden

Voor de bestrijding van emelten en engerlingen gebruiken wij een natuurvriendelijke oplossing in de vorm van insect-parasitaire nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de larven in de grond opzoeken en infecteren. De aaltjes zoeken de larven op in de grond en kruipen in hen. Ze maken de larven ziek waarna ze dood gaan. Het bestrijdingsmoment tegen emelten is anders dan die van de engerlingen. Emelten kun je bestrijden van midden maart tot eind juni en midden september tot midden november. Engerlingen kun je bestrijden voor een aaneengesloten tijd van mei tot en met september.

Toepassing bestrijding emelten en engerlingen

Nematoden, ofwel aaltjes kunnen op meerdere manieren worden toegepast: met een gieter of met een handspuit. Bij grote oppervlaktes zoals op sportvelden wordt er met speciale machines gewerkt. Indien u de aaltjes tegen engerlingen of emelten bestelt, ontvangt u de volledige instructies erbij. Wanneer u enorm grootte plagen heeft raden we aan om de toepassing na 6 weken nogmaals te herhalen. Indien er geen larven meer in de grond zitten, sterven ook de aaltjes. De aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.

Herstel uw gazon na aantasting van de larven

Voor een snel herstel na de aantasting van het gazon door de larven, is het raadzaam om direct te bemesten. Doordat de larven uitschakelen en het gazon een oppepper nodig heeft, herstelt het gazon sneller. Vervolgens kunt u de beschadigde delen en kale plekken inzaaien, zodat u straatgras en onkruid geen kans geeft. Heeft u nog vragen of advies nodig over het bestrijden van emelten/engerlingen? Via ons e-mailadres of telefoonnummer staan we u graag bij met het juiste advies.

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra

Wij waren zelf niet aanwezig bij de levering. De graszoden zijn netjes bij ons geleverd op de afgesproken plek. De grasmatten zijn van erg goede kwaliteit. Ook de bijgeleverde bemesting is aan te raden!

5/5
Bert Smeets

Deze firma heeft een top service en een super kwaliteit van graszoden!
Levering telkens correct en op tijd!
Zeer vriendelijke chauffeurs.

4.5/5
Marco van Ratingen