• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Gazon herstellen na de winter

Na de winterperiode is het gras vaak geel en minder goed van kwaliteit. In de meeste gevallen kan het daarom wel weer een boost gebruiken. Belangrijk onderhoud voor het gazon vlak na de winter zijn: bemesten, maaien en verticuteren.

Gras herstellen na de winter

Het gazon ligt na de winterperiode er vaak niet zo fraai bij. Dit komt omdat het gras in de winter niet tot amper groeit en dus eigenlijk in de rustperiode zit. Daarnaast heeft sneeuw en vorst ook geen positieve invloed op het gazon gehad. Het begin van het voorjaar is daarom de ideale periode om hiermee aan de slag te gaan. Herstel het gazon na de winter door middel van deze vier stappen:

  1. Verwijder mos en onkruid door het gazon te verticuteren;
  2. Zaai kale plekken bij met het juiste graszaad;
  3. Bemest het gazon met een organische meststof;
  4. Start weer met het regelmatig maaien.

Verticuteren van het gazon

Een goede onderhoudsmethode om het gras op te knappen is het verticuteren. Met verticuteren wordt onkruid en mos uit het gazon gekamd. Doordat de graswortels dieper zitten, werkt dit alleen op de bovenste laag. Na het verticuteren kan het gazon er kaal uitzien. Schrik hier niet van, dit is heel normaal. Er is nu extra ruimte gemaakt waardoor het gras weer gezond verder kan groeien. Verticuteer het gazon v.a. eind maart tot april. Er zit in deze periode namelijk weer groei in het gras, waardoor het snel herstelt. Vergeet niet om het gazon door te zaaien na het verticuteren.

Kale plekken gazon bijzaaien

In het voorjaar kunt u kale plekken herstellen door het gazon door te zaaien. De bodemtemperatuur is dan namelijk hoog genoeg waardoor het graszaad kiemt. Het is belangrijk dat je de kale plekken goed open krast en het eventueel dode wortelpakket verwijderd. Kies voor hetzelfde graszaad als het huidige gazon, zodat er geen verschillende grassoorten in het gazon voorkomt.

Gras bemesten na de winter?

Vanaf maart kan het gazon weer bemest worden met een organische voorjaarsmeststof. Een goede NPK waarde voor voorjaarsmeststof is 12-4-8 (4 MgO). Heeft het gazon flinke schade opgelopen in de winter? Kies dan voor een meststof met een hoge concentratie aan stikstof bijv. NPK 14-5-8 (3). Het voordeel van organische meststoffen zijn de langdurige werking van circa 3 maanden. Mocht het begin maart nog erg koud zijn, bemest het dan later in maart. Het gazon neemt de bemesting snel op, waardoor u snel verandering ziet in het gazon. Het groeit sneller, krijgt een groenere kleur en ziet er weer gezonder/voller uit.

Voorjaar meststof werkt niet onder de 5 graden. Wacht daarom totdat de temperaturen ’s nachts boven de 5 graden uitkomen.

Gazon maaien in maart

In maart kunt u weer starten met het maaien van het gazon. Een goede graslengte in maart is circa 5.5 cm. Zorg dat u niet in een keer te veel van het gras afmaait. Het wordt aanbevolen om niet meer dan een derde van de grashoogte te verwijderen tijdens elke maaibeurt. Een juiste lengte van het gazon en regelmatig maaien, bevordert een gezonde groei van het gazon.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Bestellen ging gemakkelijk via de website. De volgende dag hadden we de graszoden al thuis geleverd. Via het stappenplan hebben wij onze graszoden gemakkelijk kunnen leggen. Ook voor andere vragen werd ik telefonisch goed geholpen.

5/5
Philippe Straube

Fijne winkel met goede service!

4.5/5
Dirk Albert Mol

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra