• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Graszoden kweekproces

Het kweekproces van graszoden kan verschillen afhankelijk van de locatie, het klimaat en het type gras dat wordt gebruikt. Bij ons duurt het gemiddeld 12 maanden voordat een rol graszode kan worden geoogst van het veld. Dit kweekproces van A tot Z vergt veel kennis en geduld. Zo moeten de velden worden klaargemaakt met de juiste ondergrond, wordt er meerdere malen meststoffen uitgestrooid en er wordt veel zorg besteedt aan het maaien en sproeien.

Van graszaad tot graszoden

Het proces begint met het selecteren van het hoogwaardige graszaden die geschikt zijn voor het kweken van graszoden. Zo wordt er gekeken naar groeisnelheid, textuur, kleur en weerstand tegen ziekten en plagen. Onze grasmatten zijn samengesteld uit drie graszaden. Deze drie graszaden vormen samen een volgroeide stevige grasmat. Het gras is zo gekweekt dat het tegen veel weersomstandigheden bestemd is. Daarbij groeit het ons speelgras goed op de vele grondsoorten en is het goed te onderhouden.

De samenstelling van drie graszaden zijn:

Roodzwenkgras
– Kan goed tegen schaduw
– Heeft fijne bladeren
– Zorgt voor een volgroeide grasmat

Veldbeemdgras
– Heeft een grasblad van 2 tot 5 mm
– Groeit goed op veel grondsoorten
– Kan goed tegen betreding

Engels Raaigras
– Is goed bestand tegen betreding
– Wortelt diep waardoor het ook goed tegen schaduw kan
– Hersteld zich snel

Graszoden kweekproces

Voordat het veld ingezaaid kan worden, wordt de grond zorgvuldig voorbereid om een optimale groeiomgeving te creëren. Hieronder valt het bemesten, frezen en egaliseren van de ondergrond. Met groot materiaal worden deze processen doorlopen. Zodra de velden klaar liggen, wordt het gelijkmatig ingezaaid met een uitgekiend zaadmengsel. Dit zuivere grasmengsel is uitvoerend getest is op betreding, ziektes en droogtolerantie. Na het zaaien wordt de grond vochtig gehouden om het graszaad te activeren en kieming te bevorderen. Binnen 10 tot 14 dagen is het graszaad gekiemd en ontstaat er een klein grasplantje. Gedurende dit proces krijgt het gras water, bemesting en wordt (voor zover nog mogelijk is) onkruid bestreden.

Van bemesten en maaien naar oogsten

Na circa 12 maanden is het tijd om de graszoden van het veld te oogsten. De velden worden voor de laatste keer gemaaid, waarna en wordt gekeken of de kwaliteit van de graszoden voldoen. Zo ondergaan ze de kwaliteit check, waar we beoordelen of we een mooie rol kunnen snijden. Het kan dan voorkomen dat we beslissen of de graszoden nog langer op het veld moeten blijven liggen. Het oogsten gaat volledig automatisch met een speciale graszodensnijder. Deze machine snijdt de graszoden +/- 2 cm dik van het veld en rolt ze volautomatisch op, waarna ze op een pallet geplaatst worden.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Andere interessante artikelen

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Deze firma heeft een top service en een super kwaliteit van graszoden!
Levering telkens correct en op tijd!
Zeer vriendelijke chauffeurs.

4.5/5
Marco van Ratingen

Fijn bedrijf. Ik kon via de website precies mijn benodigde m2 invoeren en kreeg gelijk een prijs. Ik heb de graszoden zelf gelegd (kleine tuin) en ook de bemesting erbij besteld. De levering was netjes op de afgesproken tijd.

5/5
Dennis van Houts

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx

T is een eindje rijden voor ons, maar om een klein hoekje van t gazon te herstellen nl 6m2 ging t niet anders.
Er wordt ook geleverd vanaf 30m2 dacht ik.
Op voorhand gebeld en vriendelijk onthaald.

4/5
Maurizio Ciamarra