• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Experts sinds 1992

Graszoden leggen in de winter?

Graszoden werden lange tijd alleen tussen maart en oktober aangelegd. Door de koude winters werden er na oktober geen graszoden meer geoogst. Hierdoor waren graszoden in die periode niet meer verkrijgbaar. Tegenwoordig worden graszoden wel het hele jaar door gesneden, mits het weer het toe laat. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit.

Weersafhankelijke maanden

De wintermaanden zijn vaak koud en kil, gepaard met vors en misschien wel sneeuw. Wanneer dit het geval is, is het bijna onmogelijk om gras te leggen. Graszoden leggen in de winter op een bevroren grond is namelijk geen succes. Het gras kan door de bevroren grond niet wortelen, waardoor ze kunnen afsterven. Toch is er een grote kans dat de temperaturen in de wintermaanden milder zijn. De grond is dan losser en het gras kan zonder problemen van de velden worden gesneden. Dit maakt het mogelijk om ook in december, januari of februari gras te leggen.

graszoden bevroren     Graszoden leggen in de winter

Waarom de winter juist wel geschikt is?

In tegenstelling tot wat vele denken, is de winter nog helemaal niet zo’n slecht seizoen voor graszoden. We raden het voornamelijk af om graszoden te leggen in de winter wanneer de grond bevroren is of het té nat is. Daarbij moet de graszoden uiteraard wel goed geoogst kunnen worden. Voordelen van graszoden leggen in de winterperiode zijn:

  • Er is geen kans op uitdroging van het gras;
  • Zomerse temperaturen zijn vaak de boosdoener voor de gezondheid van het gras;
  • Het gras gaat sterker de zomerperiode in, doordat het al langer ligt;
  • Je hoeft niet of nauwelijks te sproeien.

Graszoden leggen in de winter?

Wil je graszoden gaan leggen in de winter? Dat is afhankelijk van het weer gewoon mogelijk. Een veel gestelde vraag is: kan het kwaad dat het na de aanleg gaat vriezen? Nee, dit kan geen kwaad. De graszoden zullen blijven liggen en niet afsterven. Uiteraard is een goede voorbereiding een must voor een nieuw gazon, zowel in het voorjaar als in de winter. Voor verdere onderhoudstips of extra advies, kun je onze onderhoudskalender downloaden of contact met ons opnemen.

  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Andere interessante artikelen

Grasonderhoud maart
1 March 2022

Grasonderhoud maart

gazon met sneeuw
21 February 2022

Gras herstellen na de winter

Kalkkorrels gazon
2 December 2021

Kalk gazon strooien

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Enkele reviews van klanten

Onze klanten zijn uiterst tevreden over onze vakkundigheid, kennis en hoge service!

Prima service, levering zoals afgesproken en zeer mooie graszoden !!

5/5
Jan Coenen

Prima kwaliteit, goede service. Snelle levering ‘s morgens gebracht namiddag al gelegd ! Zeer tevreden met het resultaat. Een aanrader.

5/5
Carlo Hindrikx

Fijn bedrijf. Ik kon via de website precies mijn benodigde m2 invoeren en kreeg gelijk een prijs. Ik heb de graszoden zelf gelegd (kleine tuin) en ook de bemesting erbij besteld. De levering was netjes op de afgesproken tijd.

5/5
Dennis van Houts

Na online bestelling konden we de grasmatten afhalen in Molenbeersel. Hier zijn de grasmatten met de heftruck op onze aanhanger geplaatst. De grasmatten liggen er nu 1 week in en zien er goed uit.

5/5
Shirley Simons